Viihtyisä kotikylä etätyöhön ja väljään asumiseen

Karoliina Paloheimon mielestä Sastamalan Karkku tarjoaa erinomaiset puitteet hyvään elämään, työhön ja vapaa-aikaan. Myös etätyö sujuu mukavasti luonnonläheisessä ympäristössä, joka tukee liikkumista, hyvinvointia ja jaksamista.

Karoliina Paloheimo asuu miehensä, kuusivuotiaan poikansa ja koiransa kanssa Sastamalassa Karkun kylässä, joka liitettiin Vammalaan (nyk. Sastamalaan) vuonna 1973.

”Olen vahvasti karkkulainen”, hän korostaa. ”Muutin tänne lapsuusperheen kanssa jo nelivuotiaana. Opiskeluaikoina kävin asumassa muuallakin, mutta sittemmin päädyimme mieheni kanssa takaisin tänne molempien lapsuuden kotikylään. Tykkäämme tästä seudusta, ja kummallakin on täällä työpaikatkin lähellä.”

Paloheimo työskentelee Kelan etuuskäsittelijänä Sastamalan toimipisteessä. Alkuvuonna käynnistynyt koronapandemia muutti ihmisten arkea kaikkialla, ja sen myötä Paloheimokin jäi kokoaikaisesti etätöihin. Hänen kohdallaan muutos tapahtui sujuvasti, sillä hän oli jo aiemminkin tehnyt osan työviikosta etänä.

”Aluksi työskentelin kaksi päivää viikosta kotona, sitten kolme, ja maaliskuusta lähtien koko viikon. Etätyö sopii omaan työhöni oikein hyvin, ja se on parantanut huomattavasti omaa työhyvinvointiani ja jaksamistani”, hän vakuuttaa.

Etätyö tuo joustoa elämään

Aiemmin Paloheimo kertoo kamppailleensa tyypillisten toimistotyön ongelmien kanssa: liikaa istumista ja paikallaan oloa sisätiloissa, joissa kuluu paras aika vuorokaudesta.

”Etätyössä on mahdollista rytmittää työskentelyä oman tahdin ja tarpeiden mukaan. Voi poiketa vaikka ulos lenkille keskellä päivää, valoisaan aikaan. Lisäksi joustavampi työrytmi tuo perheen arkeen ajansäästöä ja mukavuutta. Pojallamme alkoi syksyllä esikoulu, joten voin saattaa hänet kävellen kouluun ja mennä koulun jälkeen vastaan. Tulevina vúosinakin on mukava olla itse kotosalla, kun lapsi tulee koulusta”, toteaa Paloheimo.

Koiranomistajana etätyöläisen ei tarvitse kantaa myöskään enää stressiä ja huolta siitä, että lemmikki joutuu olemaan liikaa yksin kotona. Ulkoilulenkkien määräkin on lisääntynyt, mistä tykkäävät niin koira kuin sen omistajakin, joka selvästi on kova liikkumaan.

”Karkussa on todella hyvät lenkkeilymaastot. Täällä pääsee kotiovelta heti liikkeelle eikä tarvitse mennä joka päivä samaa reittiä. Vuodenajasta riippuen liikutaan kävellen, juosten tai suksilla tai millä milloinkin. Tykkään myös suunnistaa, ja metsämaastoissa on tullut harrastettua polkujuoksua sekä käytyä lajin tapahtumissakin.”

Karkussa on todella hyvät lenkkeilymaastot. Täällä pääsee kotiovelta heti liikkeelle eikä tarvitse mennä joka päivä samaa reittiä. Vuodenajasta riippuen liikutaan kävellen, juosten tai suksilla tai millä milloinkin. Tykkään myös suunnistaa, ja metsämaastoissa on tullut harrastettua polkujuoksua sekä käytyä lajin tapahtumissakin.
-Karoliina Paloheimo

Sujuvaa junailua työssä ja vapaa-ajalla

Karkku ja Sastamala tarjoavat myös muita liikkumiseen liittyviä etuja. Liikenneyhteydet pelaavat joka suuntaan, junarata kulkee vierestä ja junat pysähtyvät myös Karkun asemalla.

”Se on aivan huippujuttu”, kehuu Paloheimo. ”Liikkuminen on todella helppoa, ja teemme asioinnit esimerkiksi Tampereelle enimmäkseen junalla. Junailu on nopeaa ja vaivatonta silloinkin, kun töiden puolesta käyn joskus Nokialla tai Tampereella. Myös muille matkoille lähtiessä katsomme aina ensin, miten kohteisiin kulkee junia. Olemme ahkeria Lapin reissaajia ja vaeltajia, ja on tosi kätevää päästä Kemijärveltä tai Kolarista suoraan junalla puolen kilometrin päähän omaa kotia.”

Asumisen etuja ja erikoisuuksia

Paloheimon puheesta kuuluu, että koko perhe viihtyy Karkussa mainiosti. Rauhaa rakastavana luontoihmisenä hän pitää paikkakunnan maaseutumaisuudesta, varsinkin kun Sastamalan keskustasta löytyvät hyvät palvelut ja Tamperekin on nopeiden yhteyksien päässä.

”Karkussa ihmiset tuntevat toisensa, mikä tuo asumiseen tietynlaista turvallisuutta. Päiväkoti ja kyläkoulu ovat lyhyen matkan päässä, ja niiden ryhmäkoot ovat mukavan pieniä. Ylipäänsä tällaisen kyläasumisen tietynlainen väljyys viehättää, kun naapurikaan ei ole ihan heti tontin reunan takana. Toki Sastamalasta löytyy vaihtoehtoja myös toisenlaiseen, kaupunkimaisempaan asumiseen.”

Kotikylän vapaa-ajan kohteista liikunnallinen Paloheimo nostaa esiin kaksi ehdotonta suosikkia: ”Lakeside Golfin kaksi täyspitkää hienoa golfkenttää ovat erikoisuus, jota ei ihan joka kylästä löydykään! Toinen huippujuttu on tietysti Ellivuoren laskettelukeskus, joka on ulkopaikkakuntalaisten lisäksi myös meidän paikallisten asukkaiden ahkerassa käytössä.”

Pakarisen aktiivinen harrastajaperhe
Ympäristötyötä läheisesti ja lämmöllä
Miten Sastamala panostaa perheisiin ja kouluoloihin