Sastamala panostaa perheisiin ja kouluoloihin

Vareliuksen koulu on hyvä esimerkki eteenpäin suuntaavasta asenteesta, jolla Sastamalassa satsataan lasten ja nuorten oppimisympäristöihin. Lehtimäen perheellä uudenlaisesta koulusta jo hyviä kokemuksia.

Sastamalassa ymmärretään perheiden ja uusien sukupolvien merkitys paikkakunnan elinvoimalle ja kehitykselle. Kaupunki investoikin aktiivisesti lasten ja nuorten koulutukseen ja kasvatukseen.

Tämän periaatteen hedelmiä on muun muassa keväällä 2020 valmistunut ja käyttöön otettu Vareliuksen koulu, jonka suunnitteluun on osallistunut myös koulun henkilöstö. Koulussa on lähdetty ennakkoluulottomasti hyödyntämään uudenlaisten oppimisympäristöjen muotoja ja mahdollisuuksia. Uusi ajattelu näkyy konkreettisesti rakennuksessa, joka poikkeaa perinteisistä kouluista tilojen käytön joustavuudella ja muunneltavuudella.

Lehtimäen perhe

Vareliuksen koulussa oppia ammentavat myös sastamalaisen Lehtimäen perheen kakkosluokkalainen 8-vuotias Luukas ja eskarilainen 7-vuotias Lotta. Heidän vanhempansa Nora ja Tuomas ovat molemmat kotoisin Sastamalasta. Pariskunta käväisi välillä asumassa yli 10 vuotta Turussa ja Helsingissä, mutta kun perheen perustaminen alkoi tuntua ajankohtaiselta, halusivat he palata takaisin kotiseudulleen.

Lehtimäet asuvat omakotitalossa Sastamalan keskustan tuntumassa. Nora työskentelee optikkona Silmäasemalla, mutta arkeen kuuluu myös ikioman pienen vaatetusalan yrityksen eli Luulo Clothing Oy:n pyörittäminen. Tuomas on puolestaan ammatiltaan juristi ja toimii osakkaana yrityksille lakipalveluja tarjoavassa Smartius Oy:ssä.

Meidän mielestämme tärkeitä asioita koulussa ovat opetuksen laatu sekä lapsen osaamistason ja yksilöllisten ominaisuuksien huomioon ottaminen. Tätä tukevat monipuolinen oppimisympäristö ja sopivan kokoiset ryhmäkoot. Näin voidaan luoda rauhassa hyvää ryhmähenkeä ja oppia sosiaalisia taitoja.
-Nora Lehtimäki

Varelius vastaa vanhempien odotuksiin

Nora kertoo käyneensä itse ala-asteen Varilan koulussa, joka oli uuden Vareliuksen edeltäjä.

”Tuomas taas kävi ala-asteensa Muistolassa, ja me molemmat yläasteen Sylväällä. Olen aina tykännyt koulusta ja opiskelusta, ja noilta ajoilta onkin jäänyt hyviä muistoja.”

Luukas ja Lotta käynnistelevät kouluvuosiaan varmasti monella tapaa erilaisissa puitteissa kuin vanhempansa. Mutta vaikka koulurakennukset ja opetuskäytännöt uudistuvat, taitavat vanhempien toiveet koulujen suhteen olla vuosikymmenestä toiseen melko saman tyyppisiä.

”Meidän mielestämme tärkeitä asioita koulussa ovat opetuksen laatu sekä lapsen osaamistason ja yksilöllisten ominaisuuksien huomioon ottaminen. Tätä tukevat monipuolinen oppimisympäristö ja sopivan kokoiset ryhmäkoot. Näin voidaan luoda rauhassa hyvää ryhmähenkeä ja oppia sosiaalisia taitoja”, kuvailee Nora.

Vareliuksen koulu vastaa hyvin näihin odotuksiin. Siellä tärkeintä eivät ole viivasuorat pulpettirivit vaan mahdollisimman avoin, kannustava ja omaa ajattelua ruokkiva turvallinen ilmapiiri.

Monikäyttöisiä tiloja opiskeluun ja harrastamiseen

Luukas aloitti koulunkäynnin äitinsä tavoin Varilan koulussa, joka purettiin Vareliuksen koulun valmistuttua samalta tontilta. Pojasta olikin ollut hauska voida seurata läheltä uuden koulun rakennustöitä ja ison projektin etenemistä.

Noralla ja Tuomaksella on vanhempina hyvä käsitys Vareliuksen koulusta. He ovat päässeet muutaman kerran tutustumaan sen sisätiloihinkin, mutta korona-aika on luonnollisesti vähentänyt mahdollisuuksia kouluvierailuihin.

”Tiedämme kuitenkin, että kyseessä on moderni koulu. Siellä on esimerkiksi paljon erilaisia tiloja, jotka muuntautuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Muunneltavat luokkatilat mahdollistavat opetuksen erilaisilla kokoonpanoilla”, sanoo Nora.

Luukas pitää erityisesti Vareliuksen piha-alueesta ja odottaa innokkaasti myös pääsyä koulun yhteyteen avautuvaan liikuntahalliin. Uusi upea halli täydentää Sastamalan liikuntatarjontaa monipuolisena harjoitus- ja turnauspaikkana. Se toimii myös koulun liikunta- ja juhlatila, jonka akustiikkaan ja ulkonäköönkin on kiinnitetty suunnittelussa huomiota.

Vareliuksen jälkeen seuraava Sastamalan koulu-uudistus Mouhijärven yhteiskoulun saneeraus ja uudisrakentaminen. Sylvään yläkoululle suunnitellaan puolestaan Taitotaloa, joka tarjoaa tiloja liikunnalle, käsitöille, kotitaloudelle, kuvataiteelle ja musiikille.

”On hyvä ja tärkeää, että Sastamala panostaa lasten kouluihin ja oppimisympäristöihin. Näin paikkakunnalle saadaan toivottavasti lisää uusia lapsiperheitä, ja kaupunki pysyy elinvoimaisena”, toteaa Nora.

Viihtymistä arjessa ja vapaa-ajalla

Lehtimäet viihtyvät mainiosti kotipaikkakunnallaan, jonka eduista Nora nostaa esiin lyhyet etäisyydet joka paikkaan, monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja kauniin luontoympäristön vesistöineen.

”Myös arkisten asioiden hoito sujuu helposti. Palveluja löytyy hyvin, ja suosimmekin paikallisia yrityksiä. Käymme toki Tampereellakin ostoksilla ja tilaamme nettikaupoista, mutta aina ensin katsotaan paikallinen tarjonta. Ruokaostoksilla käymme pääasiassa Citymarketissa, S-marketissa ja Torikeskuksessa. Tulossa on myös uusi Prisma, mikä on hyvä juttu”, luettelee Nora.

Koko perhe liikkuu aktiivisesti Sastamalan lukuisissa harrastuspaikoissa. Luukas pelaa jääkiekkoa VaPSin U9-junioreissa, ja Lotta käy voimistelemassa Vammalan Naisvoimistelijat ry:ssä sekä paikallisen soitonopettajan Rita Wallinin pianotunneilla. Lisäksi molemmat lapset harrastavat yleisurheilua Vammalan seudun Voimassa, joka panostaa seurana vahvasti lasten ja nuorten liikuntaan. Vanhempien vapaa-aikaan kuuluvat Tuomaksella jääkiekko ja Noralla juoksu sekä Body Pump. Yhdessä he käyvät golfaamassa paikallisen Lakesiden Golfin kentällä. Ja talvisin suksitaan koko perheen voimalla tietenkin laskettelemaan Ellivuoreen, joka sekin on mukavan lähellä.

Kuvat: Ida Kärki.

Pakarisen aktiivinen harrastajaperhe
Karoliinan mielestä Karkku tarjoaa erinomaiset puitteet hyvään elämään
Ympäristötyötä läheisesti ja lämmöllä