Asumisen laatua, luonnonrauhaa ja palveluja

Mikä on Sastamalan vetovoiman salaisuus? Oikea mies vastamaan tähän on tietenkin Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg, joka asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Sastamalan ydinkeskustan tuntumassa.

”Sastamala on maaseutukaupunki”, Malmberg toteaa painottaen sanan kaikkia merkityksiä. ”Suuri osa sastamalaisista elää kuten perheemme: palvelujen keskellä tiiviin kaupunkimaisessa keskustassa. Keskusta-alueen ympärillä avautuu pienempien taajamien maaseutualue, joka mahdollistaa luonnonläheisen vapaa-ajan ja asumisen.”

Kaupunginjohtaja nostaa esiin kolme valttikorttia, jotka tekevät Sastamalasta ihanteellisen asuinpaikan: ”Ensimmäinen on turvallinen asuin- ja elinympäristö, joka yhdistyy hyviin julkisiin ja yksityisiin palveluihin. Toisena tulevat maaseutukaupungin monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Kolmas valtti on toimiva yhdyskuntarakenne, joka varmistaa nopeat, ruuhkattomat liikenneyhteydet. Tästä kaikesta syntyy sujuva arki, josta nautitaan vieläpä kauniissa maisemissa!”

Joustavan työelämän tukikohta

Sastamalan monipuolinen elinkeinorakenne luo mahdollisuuksia eri alojen työntekijöille. Nopeiden liikenneyhteyksien ansiosta kaupungissa on helppo asua laadukkaan väljästi ja käydä töissä lähikunnissa: junalla ja bussilla pääsee sukkelasti sekä Porin että Tampereen suuntaan, ja kauemmaskin.

Näin koronapandemian aikaan korostuu tarve paikasta riippumattomaan työskentelyyn, jonka Malmberg uskoo yleistyvän tulevaisuudessa muutenkin. ”Sastamalassa on panostettu moderneihin tietoliikenneyhteyksiin, jotka luovat hyvät puitteet etätyöhön. Olemme järjestämässä kotityöskentelyn vaihtoehdoksi myös etätyöhön sopivia tiloja, joita voi hyödyntää joustavasti toimistohotellien tapaan”, hän kertoo.

Jatkuvaa kehitystä monella rintamalla

Kaupungin tulevaisuudesta puhuttaessa katse kääntyy lapsiperheisiin ja huomisen sastamalalaisiin. ”Investoimme vahvasti kasvatuksen ja koulutuksen oppimisympäristöjen uudistamiseen. Äskettäin valmistui uusi Vareliuksen koulu, ja seuraava kohde on Mouhijärvellä.”

Sastamala tarjoaa asukkailleen maaseudun ja kaupungin parhaat puolet. Eli luonnonläheistä asumista sujuvien palvelujen ja yhteyksien äärellä.
-Jarkko Malmberg

Keskusta-aluetta jalostetaan yhä toimivammaksi. Sen rakennetta tiivistetään ja samalla pyritään hyödyntämään paremmin alueen kauniit, mutta aiemmin liian vähälle huomiolle jääneet rantamaisemat.

Lisäksi liikenneyhteyksiä kehitetään jatkossa entisestään. ”Valtatie 12:n turvallisuutta on parannettu jo osittaisilla riista-aidoilla ja valaistuksella, mutta suunnitelmissa on valtateiden 11 ja 12 valaiseminen Tampereelle saakka. Samalla kaupunki pyrkii osaltaan edistämään junayhteyksien kehittämistä.”

Luontoa, kulttuuria ja kulinarismia

Paikallisista vapaa-ajan kohteista tunnetuimpia lienevät golfareiden suosiossa oleva Lakeside Golf sekä Ellivuori Resort, joka tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. ”Upea on myös Ritajärven luonnonsuojelualue, ja muitakin vehreitä luontokohteita on runsaasti aivan lyhyiden etäisyyksien päässä, asuupa sitten keskustassa tai maaseutualueella”, vakuuttaa Malmberg.

Sastamala tunnetaan Suomen kirjapääkaupunkina muun muassa kirjamuseo Pukstaavin ja Vanhan kirjallisuuden päivien ansiosta, mutta paikkakunta sykkii elämää muillakin kulttuurin aloilla. Malmberg mainitsee esimerkkeinä Tyrvään pappilan sekä sen pihapiirissä olevan Kivinavetan taidenäyttelyt, Sastamala Gregorianan ja jazz-tapahtumat, Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ja lukuisat vuosittain vaihtuvat taide-elämykset. Lapsiperheiden suosikki on tietenkin Herra Hakkaraisen talo. Kokonaan oma lukunsa ovat ruokakulttuurin perinteet, joita vaalitaan lukuisissa erinomaisissa ruokapaikoissa.

Kaupunginjohtajalla on selvä suosikkinsa myös ruumiinkulttuurin alalla: ”Kannattaa ehdottomasti kokea lentopalloseura VaLePan ottelut. Mutta varoitan: niihin jää helposti koukkuun!”