Energisen eläväinen aktiiviperhe

Pakarisen aktiivisella harrastajaperheellä on vuosien kokemus maailmalla asumisesta ja kansainvälisistä ympyröistä. Vaan kaiken sen jälkeen he valitsivat kuitenkin kotipaikakseen Sastamalan Kiikan.

Saara Pakarinen on iloisen ja reippaan oloinen kätilö-sairaanhoitaja, joka työskentelee Vammalan pääterveysasemalla. Kotona hän toimii vapaa-ajan projektipäällikönä, joka koordinoi perheen lukuisia harrastusmenoja. Apuna on myös aviomies Janne, joka tosin työskentelee samalla Espoossa VTT:n tiiminvetäjänä. Heidän lisäkseen perheeseen kuuluvat 13-vuotias Aaron, 11-vuotias Aida sekä shetlanninlammaskoira Runo.

Kiikka tuntuu turvalliselta lintukodolta

Pakariset asuvat Sastamalan Kiikassa, vajaan 3000 asukkaan maalaiskylässä noin 10 kilometrin päässä Vammalasta. ”Täällä on ihana asua. Meillä on vanha hirsitalo, kiva oma puutarhatontti, lähellä mukavat naapurit ja ympärillä pienen kylän rauha”, kertoo Saara.

Kiikassa lapsuutensa ja kouluvuotensa viettäneen Saaran aviomies Janne on kotoisin toisesta lähiseudun kylästä eli Keikyän Pehulasta. Pari päätyi yhteen jo lukioaikoina ja päätyi sitten lasten kanssa vuosiksi maailmalle.

”Elämä kuljetti meidät Jannen työprojektien myötä kahdeksi vuodeksi USA:han ja 4 vuodeksi Belgiaan. Sitten Janne työskenteli vielä reippaan vuoden Ruotsissa, kun me muut palasimme jo Suomeen.”

”Kiikka oli kotipaikaksi selvä valinta. Vietin täällä hyvän ja turvallisen lapsuuden ja halusin lastenkin voivan kokea saman. Seudulla oli valmista tukiverkostoa, ja poikkesimme täällä jo aiemmin, jolloin lapset ehtivät tutustua Kiikan kouluun ja kavereihin", muistelee Saara.

Kiikka oli kotipaikaksi selvä valinta. Vietin täällä hyvän ja turvallisen lapsuuden ja halusin lastenkin voivan kokea saman.
-Saara Pakarinen

Viikkokalenteri täynnä vipinää

Saaran mielestä Sastamalan parhaita puolia ovat maaseudun rauha, puhdas luonto ja turvallisuus, jonka arvo korostuu varsinkin ulkomaanvuosien jälkeen. Tarjolla on myös hienoja harrastusmahdollisuuksia, joista Pakarisen perhe ottaakin kaiken irti. ”Ehtoot menevät siinä, että sumplitaan harrastusten aikatauluja ja suhaillaan autolla ympäri Sastamalaa”, nauraa Saara.

Eniten aikaa vie Aaronin jääkiekkoharrastus Vammalan Palloseurassa eli VaPSissa. Viikkoon kuuluvat arkipäivien kolmet harjoitukset ja tietenkin pelit, joissa Pakaristen kotijoukkue elää vahvasti mukana. Aida käy puolestaan balettitunneilla kahdesti viikossa, mihin tulevat päälle näytökset yleensä viikonloppuisin. Lisäksi Aida kyyditään pari kertaa viikossa Vammalan toiselle puolelle ratsastamaan Vaununperän Starr-tallille, jonne mennään usein kimppakyydillä tuttavaperheen kanssa.

Voisi kuvitella, että vanhempien ainoaksi harrastukseksi jäisikin kurvailu ristiin rastiin pitkin Sastamalaa, mutta eipä sentään! Saara käy keskiviikkoisin Bungee-jumpassa, jossa treenataan joustavan köyden ja valjaiden varassa. Janne harrastaa ehtiessään lentopalloa, ja Kiikassa pelataankin kuulemma Etelä-Suomen tasokkainta beach volleyta. Liikkeellä pitää tietenkin myös Runo-koira, jonka kanssa lenkkeillään useamman kerran päivässä.

Luonto alkaa kotiovelta

Saara selvästi nauttii perheen aktiivisesta elämästä: ”Vierivä kivi ei sammaloidu! Olisi helppo juuttua sohvalle vain kaikenlaisen hömpän ääreen, mutta sitä en halua. Lastenkin on parempi nauttia liikunnallisista ja sosiaalisista harrastuksista kuin keskittyä liikaa kaikenlaisiin elektroniikkavehkeisiin.”

Sastamalassa ja Kiikassa liikkuminen onnistuukin helposti. Pakarisetkin pääsevät suoraan kotipihalta metsälenkille, hiihtopolulle, läheisen pururadan uusille kuntoportaille tai vaikkapa luistelemaan Äetsän koulun kentälle, joka sekin on paikkakuntalaisten runsaassa käytössä.

”Kiikkalaisena mainostan mielelläni myös Kiimajärven yleistä uimarantaa, joka on täällä kesällä ehdoton ykköskohde. Siellä on turvallisen matala loivasti syvenevä ranta, pitkä laituri ja hyvä suuri rantasaunakin”, kehuu Saara.

Vapaa-aikaan kuuluvat myös kauppa-asioinnit, jotka nekin hoituvat Sastamalassa sujuvasti. ”Kiikassa on hyvin varusteltu ruokakauppa. Lisäksi meillä ruokalistaa suunnitellaan viikoittain pidemmälle eteenpäin ja haetaan usein Vammalan keskustasta kerralla isommat ruokaostokset. Ja Tampereellekin pääsee täältä helposti ja nopeasti esimerkiksi hankkimaan harrastusvarusteita tai vaateostoksille.”

Tulevaisuuden toiveita ja suunnitelmia

Jos Sastamalasta yrittää löytää jotakin parannettavaa, niin luultavasti USA:n aikoja muistelevan Aaron-pojan mielestä ravintoloita voisi olla enemmänkin. Saaran mukaan taas uimahallille olisi paljon käyttöä erityisesti talvisin.

Kaiken kaikkiaan Pakariset vaikuttavat todella tyytyväisiltä kotipaikkaansa. Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen Saara arvostaa erityisesti Sastamalan rauhaa ja turvallisuutta sekä mukavan pieniä kyläkouluja.

Lapsista Aida arvelee voivansa jäädä Sastamalaan tulevaisuudessakin, jo hevostenkin vuoksi. Aaron puolestaan voisi vielä joskus muuttaa taas ulkomaille. Siihen hänellä onkin varmasti mainiot valmiudet: hyvä kielitaito, kokemusta maailmalla asumisesta ja koko perheelle tyypillinen reipas tekemisen meininki ja asenne.

Karoliinan mielestä Karkku tarjoaa erinomaiset puitteet hyvään elämään
Miten Sastamala panostaa perheisiin ja kouluoloihin
Ympäristötyötä läheisesti ja lämmöllä