Bensaa suonissa, koti Sastamalassa

Rallicrossin SRC-luokan tuplamestari Henri Haapamäki on taatusti Sastamalan nopein käyntikortti maailmalla. Miehen urheilulaji on raju ja äänekäskin, mutta kotiseudussaan hän arvostaa nimenomaan rauhaa ja turvallisuutta.

Henri Haapamäki on kotoisin Stormin kylästä, joka sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä Sastamalan keskustasta Tampereelle johtavan Valtatie 12:n varrella.
”Kävin ala-asteen Stormin pienessä kyläkoulussa, josta siirryin sitten myöhemmin Sylvään kouluun. Olen viihtynyt Sastamalassa aina oikein hyvin”, hän vakuuttaa.

Mies asustelee nykyäänkin omakotitalossa Stormissa avovaimonsa Niina Tommilan ja juuri neljä vuotta täyttäneen Sebastian-pojan kanssa. Niina on kotoisin Porin Noormarkusta, mutta toisensa pari löysi autourheilun puitteissa Jyväskylän Neste-rallissa.

”Viitisen vuotta sitten Niina muutti tänne Sastamalaan. Asuimme ensin tuossa lähellä pienemmässä omakotitalossa, kunnes ostimme vanhempieni talon, jossa asuin itsekin nuorempana jonkin aikaa.”

Turvallinen kasvupaikka lapselle

Ikänsä Sastamalassa viettänyt Haapamäki mieltää sen edelleen pieneksi maaseutupaikaksi, johon on oikein tyytyväinen. Hän arvostaa selvästi kotipaikkakunnan rauhaa ja varsinkin lapsiperheelle tärkeää turvallisuutta.

”Itse pyörin jo aika pienenä polkupyörän kanssa tässä Stormin kylällä, josta saatoimme ajella huolettomasti Vammalan keskustaankin. Voitiin liikkua hyvin vapaasti, ja sama onnistuu omalle pojallekin. Kun kuvittelen Sebastianin tulevaisuudessa menemässä vaikka skeittaamaan tuonne Kaalisaareen, niin tämä tuntuu kotipaikkana turvalliselta ja hyvältä valinnalta verrattuna johonkin isomman kaupungin lähiöön tai keskustaan.”

Niina vertaa Sastamalaa pienempään kotipaikkakuntaansa Noormarkkuun: ”Molemmissa on turvallista ja rauhallista. Tietysti lasten elämä riippuu paljon myös vanhemmista ja tietyssä vaiheessa kaveripiiristä.”

Onhan se hienoa, kun täältä voi veneillä upeiden paikkojen ja maisemien halki vaikka Siuroon saakka. Ja muutenkin luontoon pääsee käytännössä heti kotiovelta. Ajelemme paljon mönkijällä koko perheen voimalla esimerkiksi laavuille ja lintutorneille makkaraa paistelemaan.
-Henri Haapamäki

Omaa tilaa ja vapautta

Sastamalassa omakotiasukkaat voivat jo neliöhintojenkin vuoksi nauttia reviiristään mukavan väljästi. Haapamäki kertoo itse asuneensa paria poikkeusta lukuun ottamatta aina nimenomaan omakotitalossa.

”Muutaman kuukauden olin rivitalossa Sastamalan keskustassa, ja jonkin aikaa Stormin meijerillä pienessä kerrostalossa, kun opeteltiin yksinasumista kaverin vuokrakämpässä. Mutta ei sekään mitään kaupunkimaista kerrostaloelämää ollut”, hän muistelee.

Nykyään miehen olisi muutenkaan mahdotonta kuvitellakaan muuta asumismuotoa, sillä kilpa-autotoiminnan myötä pihalle on kertynyt kuulemma ’kaikenlaista aarretta’ ja vieläpä huoltoautona toimiva bussikin.

”Äskettäin näin jonkun nuoren perheenisän vaihtamassa renkaita Teivon raviradan parkkipaikalla. Yhtäkkiä muistin, että tosiaan… moni ei pysty edes omassa pihassaan renkaita vaihtamaan.”

Työmatkat ja asioinnit sujuvat sukkelasti

Niina työskentelee Sastamalassa Kiikan kylän päiväkodissa ja Henri Tampereella Sandvikilla kunnossapitoasentajana.

”Yhä useammat käyvät täältä Stormista Tampereella töissä, mitä olisi vielä 20 vuotta sitten pidetty outona. Mutta nykyisin homma sujuu helposti, kun on hyvä suora tie hirviaitoineen. Minullakin kestää vain vähän päälle 20 minuuttia, niin olen jo Kolmenkulman ABC:n vieressä Sandvikilla”, hän kertoo.

Perheen päivittäiset ruokaostokset tehdään pääosin Sastamalassa. Muita hankintoja varten on helppo poiketa myös Pirkkalaan tai Tampereelle. Oma lukunsa ovat tietysti nettikaupat, joissa asiointi onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta.

Sastamalassa on sopivasti sykettä

Sastamalan harrastus- ja liikuntakohteista Henri nostaa esiin jäähallin, useat kuntosalit ja hienon laskettelukeskus Ellivuoren. Niiden lisäksi elämyksiä tarjoavat tietenkin seudun luonto ja vesistöt.

”Onhan se hienoa, kun täältä voi veneillä upeiden paikkojen ja maisemien halki vaikka Siuroon saakka. Ja muutenkin luontoon pääsee käytännössä heti kotiovelta. Ajelemme paljon mönkijällä koko perheen voimalla esimerkiksi laavuille ja lintutorneille makkaraa paistelemaan. Moni kaupunkilainen joutuu matkustamaan erikseen tunnin tai pidempään päästäkseen vastaaviin kokemuksiin”, sanoo Henri.

Hän muistelee tapausta ajoilta, jolloin lapsuuden perhe asui täysin metsän keskellä. Henri kuskasi siskoa ja tämän kaupunkilaiskaveria farmari-Ladalla ympäri metsäteitä. Kerrostalolähiöstä tullut vieras hämmästeli heidän syrjäistä asuinpaikkaansa, mutta myös sitä, että autokuski oli tuolloin 8-vuotias.

Supercar sytyttää somessakin

Hypätäänpä lapsuusajan ensikurveista vielä tuoreimpiin rallicross-kuulumisiin. Lajin SM-sarja peruttiin viime vuonna koronan vuoksi, mutta tänä keväänä se aiotaan aloittaa ilman yleisöä. ”SM-sarja starttaa toukokuun lopulla, joten nyt on menossa kuumeinen valmisteluvaihe. Huoltomiehet kokoavat autoa talomme alakerran tallissa, ja sitten lähdetään säätämään ja testaamaan.”

Autourheilu on kallista puuhaa, joten talven aikana kerättiin ahkerasti yhteistyökumppaneita.
Haapamäki on hoitanut markkinointiaan ja yhteistyökuvioitaan poikkeuksellisen onnistuneesti muun muassa somekanavissa. ”Tuo touhu on kehittynyt pikkuhiljaa. Viimeisen 2–3 vuoden aikana näkyvyys somessa on kasvanut niin kovaksi, että kumppaneita on alkanut löytyä yllättävän hyvin”, hän kertoo.

Kumppanien ja tukijoiden joukossa on myös Sastamalan kaupunki. ”Minä vastaavasti tuon Sastamalaa esiin eri yhteyksissä ja omissa kanavissani omaan tyrvääläiseen, maanläheiseen tyyliini.”